Al Jazeera tolak tuduhan dokumentari 101 East tidak adil, dakwa pegawainya diancam

Al Jazeera mendakwa telah berulang kali berusaha untuk mendapatkan pandangan pihak pemerintah namun gagal. Sumber (gambar): Bangkok Post

ال جزيايرا تولق تودوهن دوكومنتاري 101 اياست تيدق عاديل، دعوا ڤڬاوعينيا دينچم

Agensi berita Al Jazeera dengan tegas menolak tuduhan yang dilontarkan oleh pegawai Malaysia berhubung dokumentari 101 East baru-baru ini mengenai pandemik Covid-19 dan pekerja asing di negara ini.

Agensi berita dari Qatar itu menolak tuduhan bahawa dokumentari berkenaan tidak tepat, memberikan persepsi yang salah dan tidak adil, sambil berkata ia akan terus mempertahankan kualiti dan sikap tidak pilih kasih dalam kewartawanannya.

Al Jazeera turut berkata pegawainya di Malaysia telah menjadi sasaran berterusan penderaan online, termasuk ancaman bunuh dan pendedahan maklumat peribadi mereka di media sosial.

“Kami meminta pihak berkuasa Malaysia menghormati kebebasan media dan tidak lagi memperlakukan wartawannya sebagai penjenayah.

“Al Jazeera mempunyai keprihatinan serius terhadap perkembangan yang berlaku di Malaysia sejak penyiaran dokumentari penyiasatan 101 East bertajuk ‘Locked Up in Malaysia’s Lockdown’ pada 3hb Julai.


PETALING JAYA: Agensi berita Al Jazeera dengan tegas menolak tuduhan yang dilontarkan oleh pegawai Malaysia berhubung dokumentari 101 East baru-baru ini mengenai pandemik Covid-19 dan pekerja asing di negara ini.

Menurut laporan, agensi berita dari Qatar itu menolak tuduhan bahawa dokumentari berkenaan tidak tepat, memberikan persepsi yang salah dan tidak adil, sambil berkata ia akan terus mempertahankan kualiti dan sikap tidak pilih kasih dalam kewartawanannya.
“Polis Malaysia mengumumkan bahawa mereka sedang menyiasat Al Jazeera atas hasutan, fitnah dan pelanggaran Akta Komunikasi dan Multimedia negara itu,” kata Al Jazeera itu dalam satu kenyataan malam semalam.

Al Jazeera turut dilaporkan berkata pegawainya di Malaysia telah menjadi sasaran berterusan penderaan online, termasuk ancaman bunuh dan pendedahan maklumat peribadi mereka di media sosial.

“Kami meminta pihak berkuasa Malaysia menghormati kebebasan media dan tidak lagi memperlakukan wartawannya sebagai penjenayah.

“Al Jazeera memandang serius perkembangan yang berlaku di Malaysia sejak penyiaran dokumentari penyiasatan 101 East bertajuk Locked Up in Malaysia’s Lockdown pada 3hb Julai. 

“Dokumentari ini mengkaji mengapa pekerja asing di Malaysia berisiko tinggi pada ketika berlaku wabak Covid-19,” katanya.

Al Jazeera menambah, untaian dokumentari 101 East, iaitu sebuah program mingguan dari seluruh rantau Asia Pasifik, mempunyai reputasi kewartawanan mendalam dengan kualiti tertinggi.

“Banyak program 101 East telah diakui di peringkat antarabangsa dengan anugerah berprestij dari seluruh dunia.

Loading...

“Episod ‘Locked Up in Malaysia’s Lockdown’ mengandungi pandangan dan pengalaman pelbagai orang dari pelbagai latar belakang, termasuk seorang doktor yang dihormati dan pekerja bantuan di barisan depan,” katanya.

Al Jazeera turut berkata, kejayaan tindak balas Covid-19 Malaysia membendung penyebaran Covid-19 turut diberi perhatian dalam program 101 East, di mana program ini menunjukkan dengan jelas usaha perikemanusiaan yang dilakukan oleh organisasi Malaysia yang memberikan bantuan langsung kepada pendatang yang memerlukan.

“Episod ini tidak mengandungi pendapat peribadi kakitangan Al Jazeera. Kami berulang kali berusaha untuk mendapatkan pandangan pihak pemerintah, dengan meminta wawancara dengan sejumlah tertentu menteri dan pegawai kanan kerajaan. Permintaan kami yang berulang kali itu tidak diterima.

“Al Jazeera turut berusaha menghadiri sidang media menteri pertahanan, tetapi diberitahu hanya media tempatan yang dapat hadir. Walaupun pemerintah enggan diwawancara, Al Jazeera masih menghasilkan filem yang seimbang dengan memasukkan komen yang dibuat oleh menteri pertahanan pada dua sidang media, ”katanya.

THE THIRD FORCE

NOTA: SAYA MEMBUAT PENGUMUMAN-PENGUMUMAN PENTING DARI MASA KE SEMASA EKSKLUSIF MENERUSI SALURAN TELEGRAM BERIKUT:Your donation is much appreciated and will go a long way towards helping us serve you better. Click the donate button below to make a contribution (you don't need a Paypal account to donate through Paypal, simply follow the instructions once you click the button).


SUBSCRIBE TO US ON YOUTUBE:YOUTUBE: THE THIRD FORCE

TELEGRAM: Raggie Jessy Rithaudeen

TWITTER: Raggie Jessy Rithaudeen

WEBSITE: raggiejessyrithaudeen.com

Loading...

COMMENTS

Comments

CommentsLoading...