Anwar: Biar ada yang bercita-cita besar, PM seterusnya saya, bukan orang lain

Anwar tidak lagi berpaksi pada realiti. Sumber (gambar): Fail TTF

Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim menjangkakan proses pengambilalihan jawatan Perdana Menteri daripada penyandangnya, Tun Dr Mahathir Mohamad akan direalisasikan sekitar Mei tahun depan.

Anwar menyangkal dakwaan bahawa selain beliau, Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dan Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir yang juga anak Dr Mahathir bakal dipertimbangkan untuk dilantik sebagai Perdana Menteri.

Menurutnya, tiada sebarang isyarat ditunjukkan mana-mana parti dalam PH yang cuba mempromosi atau melobi nama lain.

“Keadaan ini tidak menghalang individu-individu tertentu yang bercita-cita besar untuk mencuba dengan pelbagai kaedah.


KUALA LUMPUR: Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim menjangkakan proses pengambilalihan jawatan Perdana Menteri daripada penyandangnya, Tun Dr Mahathir Mohamad akan direalisasikan sekitar Mei tahun depan.

Memetik laporan agensi berita antarabangsa Bloomberg, Anwar berkata, terdapat satu perjanjian pengambilalihan jawatan Perdana Menteri dibuat sebelum ini.
Anwar mendakwa, menerusi perjanjian itu, Dr Mahathir yang juga Pengerusi Pakatan Harapan (PH) akan meletak jawatan pada waktu bersesuaian.

Saya sudahpun mendakwa beberapa kali tidak wujud perjanjian bertandatangan melibatkan Anwar

RJ Rithaudeen

Bagaimanapun, Anwar berkata, beliau tidak terlalu memikirkan tarikh khusus berhubung pengambilalihan jawatan tersebut.

“Terdapat perjanjian mengatakan (proses penyerahan jawatan) akan dibuat dalam bulan dinyatakan (Mei 2020), namun saya tidak rasa saya perlu terlalu memikirkan tarikh tepat.

“Sama ada proses pengambilalihan jawatan Perdana Menteri akan berlaku dua tahun selepas Dr Mahathir memegangnya, sudah terdapat perjanjian menyatakan beliau (Dr Mahathir) akan meletak jawatan pada waktu bersesuaian,” katanya dalam satu temuramah bersama Bloomberg.

Anwar dalam sesi temuramah itu turut menyangkal dakwaan bahawa selain beliau, Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dan Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir yang juga anak Dr Mahathir bakal dipertimbangkan untuk dilantik sebagai Perdana Menteri.

Menurutnya, tiada sebarang isyarat ditunjukkan mana-mana parti dalam PH yang cuba mempromosi atau melobi nama lain.

“Keadaan ini tidak menghalang individu-individu tertentu yang bercita-cita besar untuk mencuba dengan pelbagai kaedah.

“Bagi saya, kaedah sebegini adalah tidak relevan. Sama ada kaedah itu sudah dibincangkan atau diberi pengesahan, jawapan saya adalah tidak boleh,” katanya.

Sumber:


FOLLOW US ON TELEGRAM AND TWITTER:

TELEGRAM: Raggie Jessy Rithaudeen (click here)

TELEGRAM: Rosdzaman Dato’ Hj Mohd Yusup

TELEGRAM: Norismail Sarbini

TWITTER: Raggie Jessy Rithaudeen (click here)

WEBSITE: raggiejessyrithaudeen.comYour donation is much appreciated and will go a long way towards helping us serve you better. Click the donate button below to make a contribution (you don't need a Paypal account to donate through Paypal, simply follow the instructions once you click the button).


SUBSCRIBE TO US ON YOUTUBE:YOUTUBE: THE THIRD FORCE

TELEGRAM: Raggie Jessy Rithaudeen

TWITTER: Raggie Jessy Rithaudeen

WEBSITE: raggiejessyrithaudeen.com

Loading...

COMMENTS

Comments

CommentsLoading...