Anwar, sila jelaskan akuan-akuan bersumpah ini (dokumen disertakan)

Raggie Jessy Rithaudeen

Selama ini, saya sentiasa berkata bahawa Dato’ Seri Anwar Ibrahim tidak mempunyai sokongan bilangan ahli parlimen yang cukup bagi menjayakan usul undi tidak percaya terhadap Tun Dr Mahathir Mohamad.

Malah, saya turut pernah menyatakan secara bertulis dan menerusi sidang media bahawa terdapat dua pemimpin kanan UMNO yang bersekongkol dengan Anwar biarpun tahu bahawa Anwar bersama dengan DAP.
Saya tidak pernah menipu. Kesemua yang saya katakan selama ini benar belaka dan tidak mengandungi elemen ‘spin’.

Hakikatnya, Anwar pada ketika ini memiliki 149 akuan bersumpah ahli-ahli parlimen dari DAP, Warisan, Sarawak, Amanah, PPBM dan UMNO dan turut membuat akuan bersumpah bagi mengisytiharkan bahawa beliau sudah memperolehi sokongan dua pertiga ahli-ahli parlimen dan bersedia menjadi Perdana Menteri.

Akuan bersumpah Anwar yang bertarikh 3hb Julai 2019 menamakan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Timbalan Perdana Menteri. Walaubagaimanapun, apa yang tidak disebut dalam akuan bersumpah tersebut ialah perjanjian Anwar dengan DAP untuk menjadikan seorang pemimpin kanan DAP Timbalan Perdana Menteri kedua.

Anwar turut tidak tahu berkenaan 50 ahli parlimen yang turut membuat akuan bersumpah bagi membatalkan akuan sumpah pertama mereka dengan alasan-alasan tertentu.

Ini secara efektif menjadikan jumlah akuan bersumpah berkesan yang dimiliki Anwar 99 dan tidak termasuk akuan bersumpah daripada mana-mana ahli PAS.

Menurut maklumat yang diterima, salah seorang pemimpin kanan UMNO yang membuat akuan bersumpah bagi menyokong Anwar ialah Dato’ Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi (lihat gambar di bawah).

Loading...

Saya memberi Anwar tempoh sehingga 12 tengah hari esok untuk mengesahkan sekiranya dua akuan bersumpah yang disertakan bersama artikel ini benar atau palsu.

SekianYour donation is much appreciated and will go a long way towards helping us serve you better. Click the donate button below to make a contribution (you don't need a Paypal account to donate through Paypal, simply follow the instructions once you click the button).


SUBSCRIBE TO US ON YOUTUBE:YOUTUBE: THE THIRD FORCE

TELEGRAM: Raggie Jessy Rithaudeen

TWITTER: Raggie Jessy Rithaudeen

WEBSITE: raggiejessyrithaudeen.com

Loading...

COMMENTS

Comments

CommentsLoading...