DAP gunakan Azmin untuk elakan pertandingan tiga penjuru

Bolehkah anda melihat bagaimana liciknya Kit Siang, Guan Eng dan DAP? Jika mereka tidak bersetuju dengan Azmin untuk berjabat tangan dan berpelukan’ dengan Hadi adakah anda fikir mereka akan berdiam diri? Jika mereka boleh menyerang DYMM Sultan Selangor adakah anda fikir mereka tidak berani menyerang Menteri Besar Selangor? Mereka diam kerana mereka mahu Azmin meyakinkan Hadi untuk mengelakkan pertembungan tiga penjuru. Dan Anwar secara rahsia adalah sebahagian daripada rancangan ini.

PRU14.tv (Artikel asal oleh RPK)
Liew Chin Tong dari DAP berkata pertembungan tiga penjuru sebenarnya baik untuk Pakatan Harapan dan akan menyakiti Umno dan PAS. Itulah sebabnya kenapa Barisan Nasional memenangi pilihan raya kecil Kuala Kangsar dan Sungai Besar kerana berlatar belakangkan tiga penjuru. Malah, Barisan Nasional bukan sahaja memenangi kedua-dua kerusi itu tetapi mereka juga berjaya dengan menambahkan majoriti. Jadi, adakah Chin Tong bercakap berdasarkan fakta atau fiksyen?

BACA DI SINI : DAP Says Three-Cornered Fights Will Be Good For Pakatan

Hakikatnya PAS sudah cukup dipergunakan oleh DAP. Kejayaan Bersih bergantung kepada penyokong PAS. Tanpa penyokong PAS Bersih tidak akan mendapat sokongan Melayu dan akan menampakkannya kepada protes orang Cina. PAS juga tidak memerlukan DAP untuk memenangi dan mengekalkan Kelantan kerana tidak terdapat mana-mana ahli DAP di Kelantan manakala lebih daripada 97% pengundi Kelantan adalah Melayu.

Walau bagaimanapun, DAP memerlukan PAS. Pakatan tidak akan memenangi Selangor jika tidak kerana penyokong PAS. Dan ini juga sama di kerusi marginal di Pulau Pinang. Terbaik bagi DAP hanya dapat memenangi kerusi parlimen 20 kerusi dan disebabkan PAS maka kerusi DAP melonjak kepada 38 kerusi. Dan nampak seperti DAP memerintah Pulau Pinang dan PKR menguruskan Selangor, sebenarnya DAP adalah pemimpin de facto di Selangor dan PKR perlu melakukan apa yang DAP arahkan mereka. Dan DAP membuktikannya dengan mengambil tindakan terhadap PAS apabila mereka tidak mahu melakukan apa yang DAP mahu.

DAP cuba memberi gambaran bahawa mereka mendapat sokongan penuh dari orang Cina dan dapat menjamin sekurang-kurangnya 54 kerusi Parlimen dengan sokongan orang Cina manakala PKR, PAN dan PPBM dapat memberikan baki kerusi dengan sokongan orang Melayu. Sebenarnya Pakatan telah kehilangan banyak sokongan orang Melayu manakala sokongan yang dipanggil ‘solid’ Cina diragui. DAP meremehkan sokongan Melayu PAS dan kini mereka menyedari bahawa pemecatan PAS dari gabungan parti pembangkang telah menyeksakan Pakatan agak teruk.

Jadi DAP kini mungkin membenci PAS tetapi mereka menyedari mereka kini memerlukan PAS lebih daripada sebelumnya. Dan itulah sebabnya Lim Kit Siang terdesak dan berusaha keras untuk mendapatkan PAS bersetuju untuk pakatan pilihan raya di mana akan ada pertandingan satu lawan satu lurus dan tidak ada pertembungan tiga penjuru. Pilihan raya negeri Sarawak dan dua pilihan raya kecil membuktikan bahawa Pakatan tidak dapat bertahan dalam pertempuran tiga penjuru. Dan sekiranya Umno dan PAS mengelak daripada bertembung dan menumpukan perhatian kepada mengalahkan Pakatan maka akan ianya menjadi pengakhiran kepada gabungan parti pembangkang.

Loading...

Malah, DAP tidak pernah menyukai PAS sejak dahulu lagi. Pada tahun 1990, apabila Tengku Razaleigh Hamzah mahu membentuk gabungan parti pembangkang (yang terdiri daripada Semangat 46, PAS dan DAP), DAP enggan menyertai gabungan itu sekiranya PAS juga berada dalam gabungan tersebut. Jadi Tengku Razaleigh dipaksa membentuk dua gabungan, satu dengan PAS dan satu lagi dengan DAP. DAP bersetuju dengan Tengku Razaleigh untuk mempunyai dua isteri selagi mereka tidak perlu tidur di katil yang sama tetapi tinggal di rumah berasingan.

Pada tahun 1999, DAP enggan menyertai gabungan parti pembangkang kerana PAS juga dalam gabungannya. Tetapi kemudian Karpal Singh dan Nik Aziz Nik Mat menghormati antara satu sama lain dan berkawan dengan baik. Jadi, kerana hubungan peribadi antara Karpal dan Nik Aziz, mereka berjaya mendapatkan membentuk perjanjian dan akhirnya, DAP bersetuju untuk menyertai gabungan itu.

Malah, gabungan tersebut hampir tidak berlaku sehinggalah PAS secara terbuka menyatakan bahawa mereka telah bersetuju untuk membuang agenda Negara Islam mereka dan tidak akan meneruskan undang-undang Hudud Islam. DAP membuat PAS mengeluarkan perisytiharan pada umum bahawa Negara Islam dan Hudud tidak lagi sebagai terma dan syarat untuk mereka menyertai gabungan parti pembangkang.

Malah penyokong dan pengundi DAP menghukum Karpal Singh dan Lim Kit Siang pada pilihan raya umum 1999 dan mereka kalah di kerusi mereka. Itulah sebabnya Kit Siang memutuskan untuk menarik DAP daripada gabungan pembangkang pada tahun 2001. Dan pada pilihan raya umum 2004, DAP memilih untuk menentang Barisan Nasional dan parti pembangkang lain dalam pertarungan tiga penjuru. Dan itu adalah prestasi yang paling buruk buat pembangkang sejak pilihan raya 1955. Pembangkang sebenarnya telah dihapuskan apabila Barisan Nasional memenangi lebih daripada 90% kerusi dan 64% undi popular.

Apabila Tun Dr Mahathir Mohamad ditemubual pada 2003 tidak lama selepas dia bersara, beliau ditanya mengapa dia memutuskan untuk membawa Anwar Ibrahim ke Umno jika dia tidak pernah percaya atau menyukai Anwar sejak awal lagi. Mahathir menjawab bahawa beliau bersetuju dengan Anwar untuk menyertai Umno supaya dia boleh dihalang daripada menyertai PAS. Jika Anwar menyertai PAS maka akan menjadi buruk bagi Umno, lebih baik dia menyertai Umno di mana dia boleh dikawal. Walau bagaimanapun, apabila beliau mendapati bahawa Anwar tidak dapat dikawal, Mahathir memutuskan untuk menyingkirkan Anwar.

Ya, itulah yang dikatakan oleh Mahathir kepada akhbar Jepun dalam wawancara di Jepun. Dan itulah sebabnya mengapa Kit Siang bersetuju dengan PAS untuk menyertai gabungan parti pembangkang. PAS lebih baik menjadi sebahagian daripada gabungan parti pembangkang di mana mereka boleh dikawal dan di mana tidak akan ada pertembungan tiga penjuru.

Dan ‘glue’ yang mengekalkan PAS sebagai sebahagian daripada pembangkang ialah Karpal dan Nik Aziz. Malah, ia adalah Karpal dan bukan Kit Siang yang merupakan pakar strategi politik dalam DAP. Kejayaan pilihan raya umum 2008 dan 2013 adalah kerana Karpal, bukan Kit Siang. Kelebihan Kit Siang adalah politik kebencian di mana dia memainkan isu rasis dan agama untuk membuat orang Cina membenci kerajaan, Umno, orang Melayu dan Islam.

Jadi, sejak awal DAP tidak suka PAS sedikit pun tetapi mereka terpaksa berlakon bahawa DAP dan PAS mempunyai hubungan cinta. Dan DAP memainkan sandiwara politik untuk memberikan gambaran bahawa DAP dan PAS sedang bercinta. Dan orang Cina diberitahu bahawa undi untuk PAS secara tidak langsung merupakan undi bagi DAP dan sebaliknya. Dan penyokong DAP memakai baju T-PAS dan membawa bendera PAS sambil menyanyikan lagu-lagu Cina tentang pergi ke bulan dengan roket.

DAP: “Moon Represent My Heart”

Walau pun Nik Aziz mempunyai hubungan yang sangat baik dengan Karpal, dia tidak mempercayai Kit Siang dan anaknya Guan Eng, yang Nik Aziz tahu adalah anti-monarki, anti-Melayu dan anti-Islam. Tambahan pula, Kit Siang adalah seorang imigran yang dilahirkan di China, jadi patriotismenya kepada Malaysia diragui. Malah, Kit Siang lebih setia kepada Singapura daripada Malaysia. Dan kebanyakan orang tahu bahawa apabila Nik Aziz dan Karpal sudah tiada lagi maka hubungan DAP-PAS tidak dapat bertahan. Benar, DAP tidak ambil masa yang lama untuk menikam PAS dari belakang selepas kematian Nik Aziz dan Karpal.

Ianya tidak susah untuk putuskan hubungan DAP-PAS. Apa yang diperlukan adalah perkara kecil seperti Rang Undang-Undang Pindaan Syariah a.k.a. RUU355. DAP cuba menjadikannya seperti RUU355 adalah satu perkara yang besar dan diterjemahkan kepada orang bukan Islam juga tertakluk kepada undang-undang Islam seperti pancong kepala dan potong tangan. Penyokong DAP akan mempercayai DAP walaupun mereka diberitahu bahawa babi boleh terbang jadi mereka percayakannya bahawa PAS mahu memenggal kepala dan memotong tangan orang Cina dan India. Kit Siang menggunakan RUU355 sebagai sebab mengapa PAS perlu dipecat sedangkan ia sebenarnya merupakan hanya alasan semata-mata.

Pada dasarnya DAP memerlukan alasan untuk ‘menceraikan’ PAS atau jika pembangkang gagal memenangi pilihan raya umum akan datang DAP akan dipersalahkan. DAP tahu pembangkang tidak akan membentuk kerajaan seterusnya jadi mereka mahu menyalahkan seseorang untuknya. Sekiranya tidak DAP akan dipersalahkan. Jadi mereka menendang PAS keluar dari pakatan pembangkang dengan mengetahui bahawa ini akan mengakibatkan pertembungan tiga penjuru dan kemudian DAP boleh menyalahkan PAS di atas kegagalan pembangkang.

Karpal Singh dan Nik Aziz sangat penting untuk kejayaan pembangkang. Karpal dan Nik Aziz saling menghormati antara satu sama lain dan penyokong DAP akan mendengar Karpal manakala penyokong PAS akan mendengar Nik Aziz. Justeru itu menjadikan parti pembangkang kuat. Tetapi DAP mahu mengawal apa yang berlaku dalam pakatan pembangkang yang dipimpin oleh DAP dan selebihnya hanya perlu bersetuju dan mengikut kehendak DAP. Tetapi hubungan Karpal Singh dan Nik Aziz membantu mengelakkan kerosakan.

Walau bagaimanapun, penyokong DAP tidak menghormati pemimpin PAS yang lain manakala penyokong PAS pula tidak menghormati Kit Siang, Guan Eng, dan pemimpin DAP yang lain. Dan, untuk membuat keadaan lebih teruk lagi, Kit Siang dan Guan Eng sangat sombong dan anti-monarki, anti-Melayu dan anti-Islam. Hakikat bahawa keegoan DAP tidak mencetuskan satu lagi 13 Mei menunjukkan bagaimana sabar dan tenangnya orang Melayu. Sekiranya ini berlaku di negara lain, sudah lama akan ada pertumpahan darah di jalanan.

Tanpa Pas Pakatan Harapan tidak akan berarak ke Putrajaya dan DAP tahu perkara itu. Bahkan Raja-raja tidak terlalu senang dengan PAS kerana tidur sebantal dengan DAP dan PKR dan kerana PAS maka Pakatan Rakyat mendapat sedikit sokongan daripada Raja-Raja. Raja-Raja tahu bahawa DAP dan PKR adalah anti-Raja dan terdapat juga di kalangan PKR adalah anti-Melayu dan anti-Islam juga (sementara semua DAP adalah anti-Melayu dan anti-Islam). DAP juga berpendapat bahawa Melayu PAS adalah Melayu yang mundur dengan mentaliti kampung.

Sekarang DAP telah menendang PAS keluar dari gabungan parti pembangkang Raja-Raja gembira. Dan kebanyakan Raja-raja sangat gembira melihat pertandingan tiga penjuru sehingga Pakatan Harapan yang dipimpin oleh DAP tidak akan berkuasa. Dan Chin Tong cuba memainkan permainan murahan psywarnya dengan mengatakan bahawa pertembungan tiga penjuru akan memihak kepada pembangkang manakala Umno dan PAS akan kehilangan banyak kerusi. Sekiranya ini adalah otak terbaik yang DAP ada maka hari-hari akhir DAP bakal menjelang. Namun Kit Siang berada dalam keadaan panik sehingga dia tidak dapat lagi berfikir secara normal dan percaya dengan teori-teori tidak masuk akal dari Chin Tong.

Dalam erti kata lain, DAP memberitahu orang Cina bahawa pertandingan tiga penjuru adalah baik dan akan membantu Pakatan Harapan yang diketuai oleh DAP berkuasa. Dan kerana orang Cina akan percaya bahawa babi boleh terbang jika DAP mengatakan demikian, mereka akan percaya bahawa pertandingan tiga penjuru adalah baik dan akan membantu Pakatan Harapan yang diketuai oleh DAP berkuasa. Kit Siang dan Chin Tong sepatutnya mengambil kursus dari MCA, Liow Tiong Lai yang mempunyai strategi politik yang jauh lebih baik.

Walaupun DAP secara terbuka mengatakan mereka tidak memerlukan PAS dan pertandingan tiga penjuru adalah baik untuk Pakatan Harapan yang diketuai DAP, di sebalik tabir Menteri Besar Selangor, Azmin Ali menjaga hubungan dengan PAS yang kuat. DAP tidak mengatakan apa-apa mengenainya. Malah, mereka yang memprotes adalah orang PKR sendiri dan ini telah menyebabkan perpecahan serius dalam PKR.

Kenapa DAP diam apabila Azmin mempunyai hubungan sulit atau terlibat dalam seks haram dengan PAS semasa berkahwin dengan DAP? Nah, itu kerana DAP tahu mereka masih memerlukan PAS walaupun secara terbuka mereka mengatakan mereka tidak. DAP berharap Azmin boleh meyakinkan Hadi untuk mengelakkan pertandingan tiga penjuru. DAP kemudian akan berkata ini adalah perjanjian PKR dengan PAS dan tiada kaitan dengan DAP. Dan DAP lebih suka berurusan dengan Azmin kerana mereka tahu bahawa seseorang yang mempunyai moral rendah akan lebih mudah.

Bolehkah anda melihat bagaimana liciknya Kit Siang, Guan Eng dan DAP? Jika mereka tidak bersetuju dengan Azmin memegang tangan dan berciuman dengan Hadi adakah anda fikir mereka akan tetap diam? Jika mereka boleh menyerang DYMM Sultan Selangor adakah anda fikir mereka tidak berani menyerang Menteri Besar Selangor? Mereka diam kerana mereka mahu Azmin meyakinkan Hadi untuk mengelakkan pertandingan tiga penjuru. Dan Anwar memainkan peranan secara rahsia dari sebahagian rancangan ini.

Sumber: PRU.tv

Dipetik dan diterjemah dari tulisan asal oleh Raja Petra KamaruddinSUBSCRIBE TO US ON YOUTUBE:YOUTUBE: THE THIRD FORCE

TELEGRAM: Raggie Jessy Rithaudeen

TWITTER: Raggie Jessy Rithaudeen

WEBSITE: raggiejessyrithaudeen.com

Loading...

COMMENTS

Comments

CommentsLoading...