Hannah Yeoh saman bekas Ketua Polis Musa Hassan atas dakwaan ‘negara Kristian’

Yeoh sebelum ini menulis autobiografi berjudul “Menjadi Hannah, Perjalanan Peribadi”, yang diterbitkan pada tahun 2014. Sumber (gambar): Fail TTF

هننه ياياوه سامن بكس كتوا ڤوليس موسى حسن اتس دعوأن ءنڬارا كريستيانء

Ahli Parlimen DAP Hannah Yeoh bertindak menyaman bekas ketua polis negara Tan Sri Musa Hassan yang didakwa membuat kenyataan berbaur fitnah terhadapnya.

Menurut laporan, Musa membuat kenyataan tersabut dalam satu ucapan di mana beliau mendakwa DAP ada agenda untuk menulis semua sejarah negara dengan membangkitkan semula ideologi komunis.

Musa didakwa memberitahu forum berkenaan bahawa terdapat kumpulan tertentu yang telah berusaha untuk menghancurkan Islam di negara ini. 

Menurut laporan, Musa mengaitkan Yeoh dengan sebuah buku “untuk menjadikan negara ini sebagai negara Kristian.”


PETALING JAYA: Ahli Parlimen DAP Hannah Yeoh bertindak menyaman bekas ketua polis negara Tan Sri Musa Hassan yang didakwa membuat kenyataan berbaur fitnah terhadapnya.

Menurut laporan, Musa membuat kenyataan tersabut dalam satu ucapan di mana beliau mendakwa DAP ada agenda untuk menulis semua sejarah negara dengan membangkitkan semula ideologi komunis.
Musa, 68, didakwa membuat kenyataan itu pada dalam sesi wacana yang diadakan pada 30 Januari tahun ini di Universiti Teknologi Mara (UiTM).

“Kenyataan Musa dibuat dengan niat jahat untuk merosakkan reputasi saya dan membuat saya diejek orang ramai. Kenyataan itu bertujuan untuk mencederakan saya secara politik, ” dakwa Hannah.

Musa didakwa memberitahu forum berkenaan bahawa terdapat kumpulan tertentu yang telah berusaha untuk menghancurkan Islam di negara ini.

Beliau turut dikatakan mendakwa bahawa penyelidikan yang dilakukannya menemui hubungan antara kumpulan penginjil dan DAP.

Menurut laporan, Musa mengaitkan Yeoh dengan sebuah buku “untuk menjadikan negara ini sebagai negara Kristian”.

Yeoh sebelum ini menulis autobiografi berjudul “Menjadi Hannah, Perjalanan Peribadi”, yang diterbitkan pada tahun 2014 di mana buku itu menggambarkan perjalanannya sebagai wanita biasa di Malaysia yang hidupnya berubah melalui iman peribadinya sebagai seorang Kristian yang membawanya ke dalam politik.

Bagaimanapun, Buku Yeoh dikritik pada Mei 2017 oleh seorang saintis politik Universiti Utara Malaysia sebagai contoh kemunafikan DAP mengenai dasar yang dinyatakan untuk memisahkan politik dan agama.

Loading...

Dalam tuntutannya, Yeoh mendakwa bahawa forum UiTM di mana Musa memberi ucapan disiarkan secara langsung di Facebook dan telah mendapat lebih 14,000 tontonan.

Dia turut mendakwa bahawa kenyataan Musa dilaporkan di beberapa portal berita berbahasa Melayu, Inggeris dan Cina.

Yeoh meminta ganti rugi dari Musa dan perintah untuk menahan dan pihak lain daripada menerbitkan kenyataan-kenyataan fitnah.

Kes ini akan disebut di Mahkamah Tinggi esok.

THE THIRD FORCE

NOTA: SAYA MEMBUAT PENGUMUMAN-PENGUMUMAN PENTING DARI MASA KE SEMASA EKSKLUSIF MENERUSI SALURAN TELEGRAM BERIKUT:Your donation is much appreciated and will go a long way towards helping us serve you better. Click the donate button below to make a contribution (you don't need a Paypal account to donate through Paypal, simply follow the instructions once you click the button).


SUBSCRIBE TO US ON YOUTUBE:YOUTUBE: THE THIRD FORCE

TELEGRAM: Raggie Jessy Rithaudeen

TWITTER: Raggie Jessy Rithaudeen

WEBSITE: raggiejessyrithaudeen.com

Loading...

COMMENTS

Comments

CommentsLoading...