Harris Nasril: TMI, you are playing a very dangerous game. Very, very dangerous game.

Muhamad Harris Nasril

Rujuk kenyataan Majlis Raja-Raja berikut:
Dari sini, jelas bahawa sebab sebenar Majlis raja-raja tidak meluluskan Tommy Thomas sebagai AG bukan kerana dia bukan melayu Islam. Siapa yang mula mainkan alasan “bukan melayu islam” tu?

Ini yang dilaporkan TMI:

“Bagaimanapun, difahamkan yang Yang di-Pertuan Agong dan Raja-Raja Melayu yang lain mahukan seorang peguam negara berketurunan Melayu beragama Islam.”

Siapa yang memberikan “fahaman” tersebut kepada TMI? Apa sumber kamu?

Loading...

TMI, you are playing dangerous game. Very, very dangerous game.

Cc ketua editor TMI Jahabar Sadiq

___________

KUALA LUMPUR: Raja-Raja Melayu dijangka mengadakan perbincangan khas berkenaan jawatan Peguam Negara pada Selasa ini.

Dalam satu kenyataan pada Ahad, Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Tan Sri Syed Danial Syed Ahmad berkata warkah persilaan untuk perbincangan khas di Istana Negara itu telah dikeluarkan pada 1 Jun kepada Raja-Raja Melayu.

Syed Danial berkata, ketika ini kerajaan dan Istana Negara belum ada persetujuan mengenai pemberhentian perkhidmatan Peguam Negara yang ada sekarang serta calon penggantinya.

“Raja-Raja Melayu mengikuti perkembangan ini (jawatan Peguam Negara) dan merasakan ada tanggungjawab untuk membantu menyelesaikan kekusutan ini,” katanya.

Menurut kenyataan itu, di bawah Perkara 145 (1) Perlembagaan Persekutuan: “Yang di-Pertuan Agong hendaklah, atas nasihat Perdana Menteri melantik seorang yang layak menjadi Hakim Mahkamah Persekutuan sebagai Peguam Negara bagi Persekutuan.

Perkara 145 (5) Perlembagaan Persekutuan pula menetapkan: “…Peguam Negara hendaklah memegang jawatan selama diperkenankan oleh Yang di-Pertuan Agong dan boleh pada bila-bila masa meletakkan jawatannya dan, melainkan jika dia ialah anggota Jemaah Menteri, hendaklah menerima apa-apa saraan yang ditentukan oleh Yang di-Pertuan Agong.”

Sebelum ini, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, Peguam Negara Tan Sri Mohamad Apandi Ali akan bercuti dan tempatnya digantikan oleh Peguam Cara Negara, berkuat kuasa serta-,merta.

Dr Mahathir berkata, Mohamed Apandi diberikan cuti berikutan terdapat beberapa aduan tentangnya walaupun belum ada sebarang laporan rasmi dibuat berhubung tuduhan yang dilemparkan terhadapnya. – Bernama

Baca lebih lanjut di http://www.mstar.com.my/…/be…/2018/06/03/isu-peguam-negara/…

Source: Muhamad Harris NasrilYour donation is much appreciated and will go a long way towards helping us serve you better. Click the donate button below to make a contribution (you don't need a Paypal account to donate through Paypal, simply follow the instructions once you click the button).


SUBSCRIBE TO US ON YOUTUBE:YOUTUBE: THE THIRD FORCE

TELEGRAM: Raggie Jessy Rithaudeen

TWITTER: Raggie Jessy Rithaudeen

WEBSITE: raggiejessyrithaudeen.com

Loading...

COMMENTS

Comments

CommentsLoading...