Jerebu: Syarikat sawit milik Genting Group Malaysia antara lima dalang kebakaran hutan di Indonesia

PT Bumi Hijau Lestari dan seorang lembaga pengarahnya turut dinamakan sebagai suspek kebakaran tanah dan hutan yang melanda Sumatera Selatan sejak beberapa hari lalu, yang turut menyebabkan jerebu merentasi negara. Sumber (gambar): Fail TTF

Polis Republik Indonesia (Polri) menamakan lima syarikat dan 230 orang sebagai suspek yang melakukan pembakaran tanah dan hutan di tujuh wilayah di Sumatera Selatan. 

Salah satu syarikat tersebut, PT Sepanjang Inti Surya Utama (PT SISU, Kalimantan Barat) merupakan sebuah syarikat konsesi yang bersangkut dengan Genting Group, sebuah syarikat pelaburan tempatan yang diterajui oleh seorang taikun tempatan, Tan Sri Lim Kok Thay.

Tiga syarikat lagi yang dinamakan sebagai suspek ialah PT Sumber Sawit Sejahtera yang terletak di Riau, PT Palmindo Gemilang Kencana (Kalimantan Tengah) dan PT SAP (Kalimantan Barat).


SUBANG JAYA: Polis Republik Indonesia (Polri) menamakan lima syarikat dan 230 orang sebagai suspek yang melakukan pembakaran tanah dan hutan di tujuh wilayah di Sumatera Selatan.

Salah satu syarikat tersebut, PT Sepanjang Inti Surya Utama (PT SISU, Kalimantan Barat) merupakan sebuah syarikat konsesi yang bersangkut dengan Genting Group, sebuah syarikat pelaburan tempatan yang diterajui oleh seorang taikun tempatan, Tan Sri Lim Kok Thay.
Menurut portal Utusan Online, jurucakap Polri, Brigadier Jeneral Dedi Prasetyo berkata, syarikat PT Bumi Hijau Lestari bersama-sama pengarah operasinya, Alvaro didakwa gagal mencegah kebakaran hutan tetapi syarikat itu hanya memutuskan untuk menggerakkan enam anggota bomba bagi memadam kebakaran merentasi kawasan seluas 2,500 hektar.

“Ini maklumat awal diterima. PT Bumi Hijau Lestari dan seorang lembaga pengarahnya sebagai suspek kebakaran tanah dan hutan yang melanda Sumatera Selatan sejak beberapa hari lalu, yang turut menyebabkan jerebu merentasi negara.

“Mereka akan menghadapi pelbagai tuduhan jika didapati bersalah,” katanya memetik laporan portal Tempo.Co di sini hari ini.

Menurut Dedi, tiga syarikat lagi yang dinamakan sebagai suspek ialah PT Sumber Sawit Sejahtera yang terletak di Riau, PT Palmindo Gemilang Kencana (Kalimantan Tengah) dan PT SAP (Kalimantan Barat).

THE THIRD FORCE


FOLLOW US ON TELEGRAM AND TWITTER:

TELEGRAM: Raggie Jessy Rithaudeen (click here)

TELEGRAM: Rosdzaman Dato’ Hj Mohd Yusup

TELEGRAM: Norismail Sarbini

TWITTER: Raggie Jessy Rithaudeen (click here)

WEBSITE: raggiejessyrithaudeen.comYour donation is much appreciated and will go a long way towards helping us serve you better. Click the donate button below to make a contribution (you don't need a Paypal account to donate through Paypal, simply follow the instructions once you click the button).


SUBSCRIBE TO US ON YOUTUBE:YOUTUBE: THE THIRD FORCE

TELEGRAM: Raggie Jessy Rithaudeen

TWITTER: Raggie Jessy Rithaudeen

WEBSITE: raggiejessyrithaudeen.com

Loading...

COMMENTS

Comments

CommentsLoading...