Laporan rasmi Kementerian Perdagagangan China: Mahathir menarik pelabur Jepun dan bertujuan untuk mengasingkan hubungan dengan China

Philip Loh

The Business Times melaporkan pada 11 Jun bahawa Perdana Menteri Malaysia Mahathir mula melawat Jepun pada hari Ahad, yang pertama kali beliau melawat negara itu sejak pentadbirannya sekarang, dan diharapkan Malaysia akan menarik pelabur Jepun dan memberikannya kepada mereka. Sejumlah perjanjian pelaburan dan komersil dibuat untuk mengisi kekurangan pinjaman domestik Malaysia sementara juga melegakan ketergantungan Malaysia terhadap pelaburan China.

Laporan itu mengatakan bahawa lawatan Mahathir semasa ke Jepun bukan hanya bermakna bahawa dia akan mengukuhkan lagi hubungannya dengan negara-negara Asia Timur, terutama Jepun, tetapi juga dilihat sebagai manifestasi pengasingan kerajaan Malaysia yang baru dari China. Shahriman Lockman, pakar dari Institut Kajian Strategik dan Antarabangsa, berkata bahawa kerajaan Malaysia sebelum ini juga sangat dekat dengan Jepun. Walau bagaimanapun, hubungan antara Malaysia dan Jepun pada masa itu jelas tidak begitu dekat dengan China. Kerajaan Malaysia, yang pada masa ini dikatakan sangat berhutang, mungkin dijangka mempunyai modal kos rendah di Jepun, manakala ekuiti syarikat milik negara Malaysia mungkin menjadi sasaran pelaburan utama bagi syarikat Jepun.


Loading...

COMMENTS

Comments

CommentsLoading...