Media sosial medium interaksi utama di Malaysia

Penggunaan media sosial sebagai medium komunikasi terus menjadi pilihan utama di Malaysia. Sumber (gambar): Engadget

Media Sosial merupakan medium interaksi utama di Malaysia dengan 96.5 peratus individu menggunakan internet untuk mengakses laman web media sosial mereka tahun lepas, kata Ketua Perangkawan Jabatan Perangkaan (DOSM), Datuk Seri Dr. Mohd. Uzir Mahidin.

Laporan mengenai Penggunaan dan Akses oleh Individu dan Isi Rumah 2018 yang diterbitkan Jabatan Perangkaan hari ini turut mendedahkan bahawa dalam tempoh setahun, jumlah penggunaan internet untuk maklumat mengenai barang dan perkhidmatan meningkat kepada 83.1 peratus.


PUTRAJAYA: Media Sosial merupakan medium interaksi utama di Malaysia dengan 96.5 peratus individu menggunakan internet untuk mengakses laman web media sosial mereka tahun lepas, kata Ketua Perangkawan Jabatan Perangkaan (DOSM), Datuk Seri Dr. Mohd Uzir Mahidin.

Beliau berkata penggunaan media sosial sebagai medium komunikasi terus menjadi pilihan utama di Malaysia, dengan aplikasi yang sering digunakan ialah Facebook, Instagram, Twitter dan Whatsapps.
“Ia berbanding 2017 yang mencatatkan hanya 86.3 peratus, ia meningkat kepada 10.2 peratus pada 2018 yang menunjukkan bahawa Malaysia tidak menghadkan penggunaan media sosial sebagaimana yang diamalkan oleh beberapa negara lain,” katanya dalam satu kenyataan, di sini hari ini.

Penemuan itu adalah sebahagian daripada hasil Laporan mengenai Penggunaan dan Akses oleh Individu dan Isi Rumah 2018 yang diterbitkan Jabatan Perangkaan hari ini.

Laporan itu turut mendedahkan bahawa dalam tempoh setahun, jumlah penggunaan internet untuk maklumat mengenai barang dan perkhidmatan meningkat kepada 83.1 peratus.

“Mengakses internet untuk muat turun gambar, filem, muzik/video, bermain atau memuat turun permainan, adalah antara pilihan popular dengan peningkatan kepada 81.7 peratus,” katanya.

Mohd Uzir berkata aktiviti perbankan menerusi internet juga menjadi pilihan dengan statistik menunjukkan terdapat peningkatan, dan menurutnya ia selaras dengan gaya hidup yang serba sibuk oleh individu di Malaysia, di samping pada masa yang sama ramai memilih untuk mengelak daripada beratur panjang di kaunter bank.

Sumber:

Loading...SUBSCRIBE TO US ON YOUTUBE:YOUTUBE: THE THIRD FORCE

TELEGRAM: Raggie Jessy Rithaudeen

TWITTER: Raggie Jessy Rithaudeen

WEBSITE: raggiejessyrithaudeen.com

Loading...

COMMENTS

Comments

CommentsLoading...