Muhyiddin ugut rakyat Sabah?

Apabila Muhyiddin meminta pengundi untuk “kekal bersama dengan parti yang memegang kuasa di persekutuan sekarang” adakah beliau memperkecilkan kuasa rakyat Sabah untuk mengundi secara demokratik? Sumber (gambar): Fail TTF

JD Lovrenciear

محي الدين اوڬوت رعيت سابه؟

Jika sekiranya apa yang dikatakannya itu benar, maka kita patut berasa amat bimbang.

Pemimpin nombor satu negara ini memang mempunyai hak untuk memberi nasihat kepada rakyat ketika kita bersiap sedia menghadapi pilihan raya negeri di Sabah ini.

Dengan semangat itulah, perdana menteri dilaporkan menggesa “pengundi Sabah untuk kekal bersama dengan satu parti yang memegang kuasa di persekutuan pada hari ini.”
Muhyiddin Yassin menekankan “Sabah adalah sebuah negeri yang miskin dan rakyatnya memerlukan sebuah pentadbiran yang mempunyai hubungan rapat dengan Putrajaya jika mahu menyelesaikan masalah ekonomi dan pembangunan.”

Namun, gesaan PM itu mencetuskan persoalan yang amat mendalam dalam jiwa dan memerlukan jawapan yang jujur.

Pertama, apabila beliau meminta pengundi untuk “kekal bersama dengan parti yang memegang kuasa di persekutuan sekarang” adakah beliau memperkecilkan kuasa rakyat Sabah untuk mengundi secara demokratik?

Adakah ini tidak bercanggah dengan hak-hak perlembagaan seseorang pengundi yang keluar membuang undi dalam peti undi?

Kedua, beliau tepat apabila mengatakan bahawa “Sabah adalah sebuah negeri yang miskin.” Soalan sebenar yang meminta jawapan yang jujur ialah kenapa Sabah masih miskin?

Adakah dengan menjadikan penduduk Sabah itu sendiri sehingga mereka masih sebuah ‘negeri miskin’ selepas lebih lima dekad berdiri bersama dengan kerajaan persekutuan?

Ketiga, cadangan Muhyiddin ialah penduduk Sabah memerlukan sebuah kerajaan negeri yang mempunyai ‘hubungan rapat dengan Putrajaya supaya dapat menyelesaikan masalah ekonomi dan pembangunan’ juga membangkitkan banyak persoalan.

Loading...

Kebanyakan masa selama 57 tahun bersama sebagai satu negara, tidaklah kerajaan negeri Sabah selari dengan parti-parti politik yang menggunakan kuasa persekutuan di semenanjung sebelum ini? Adakah rakyat Sabah tidak memberikan undi mereka kepada kerajaan pimpinan Perikatan/Barisan pada kebanyakan masa ini?

Dan persoalan yang amat menakutkan ialah: adakah perdana menteri mengatakan bahawa jika penduduk Sabah tidak mengundi parti yang berada dalam gabungannya, adakah kemelut ekonomi dan pembangunan tidak akan diselesaikan?

Jika benarlah, beliau sebagai pemimpin negara ini, dilaporkan berkata demikian, maka kita sememangnya perlu berasa risau.

Sumber:

NOTA: SAYA MEMBUAT PENGUMUMAN-PENGUMUMAN PENTING DARI MASA KE SEMASA EKSKLUSIF MENERUSI SALURAN TELEGRAM BERIKUT:Your donation is much appreciated and will go a long way towards helping us serve you better. Click the donate button below to make a contribution (you don't need a Paypal account to donate through Paypal, simply follow the instructions once you click the button).


SUBSCRIBE TO US ON YOUTUBE:YOUTUBE: THE THIRD FORCE

TELEGRAM: Raggie Jessy Rithaudeen

TWITTER: Raggie Jessy Rithaudeen

WEBSITE: raggiejessyrithaudeen.com

Loading...

COMMENTS

Comments

CommentsLoading...