PENDEDAHAN: Bukti Putarbelit Kononnya Anwar Gadaikan Kedaulatan Negara, Fakta Sebenar

Raggie Jessy Rithaudeen

๐Ÿ. ๐€๐ฉ๐š ๐ƒ๐š๐ค๐ฐ๐š๐š๐ง ๐๐ž๐ฆ๐›๐š๐ง๐ ๐ค๐š๐ง๐  ๐’๐ž๐›๐ž๐ง๐š๐ซ?

Dakwaan muncul selepas perjanjian Malaysia-United States Agreement on Reciprocal Trade (ART) ditandatangani, dengan fokus pada klausa yang kononnya memaksa Malaysia “ikut arahan AS” dalam sekatan (sanction) ekonomi terhadap negara ketiga (seperti China).ย 




Contoh dakwaan tidak berasas:

๐€๐ณ๐ฆ๐ข๐ง ๐€๐ฅ๐ข (๐’๐ž๐ญ๐ข๐š๐ฎ๐ฌ๐š๐ก๐š ๐”๐ฆ๐ฎ๐ฆ ๐๐): โ€œSekiranya Washington membuat keputusan menyekat kemasukan import dari China atau Rusia, Malaysia diwajibkan berbuat demikian, sekalipun ia akan merugikan ekonomi kita. Klausa ini (Artikel 5.1) memaksa Malaysia memihak dalam kancah pertelingkahan pihak lain dan melenyapkan dasar berkecuali yang sekian lama menjadi tunjang kekuatan kita.”

๐Œ๐ฎ๐ก๐ฒ๐ข๐๐๐ข๐ง ๐˜๐š๐ฌ๐ฌ๐ข๐ง (๐๐ž๐ง๐ ๐ž๐ซ๐ฎ๐ฌ๐ข ๐๐): โ€œSambutan penuh kemeriahan, keceriaan dan simbolik yang berlebihan itu menimbulkan persoalan besar apakah Malaysia kini menilai maruah diplomatik berdasarkan status tetamu, bukan prinsip kemanusiaan?โ€

๐Œ๐š๐ก๐š๐ญ๐ก๐ข๐ซ ๐Œ๐จ๐ก๐š๐ฆ๐š๐: “Tak sangka saya hidup melihat kemerdekaan diserahkan. Tapi ini yang berlaku, dan kini kita terpaksa tunduk pada kehendak Amerika Syarikat dalam hampir semua urusan perdagangan dan ekonomi kita. Ternampak yang kita telah serah kedaulatan kita.”

๐‹๐š๐ข๐ง-๐ฅ๐š๐ข๐ง: PN dakwa perjanjian termasuk “konsultasi wajib dengan AS sebelum berdagang dengan negara ketiga” dan batasan pada nadir bumi/mineral kritikal, yang kononnya paksa kita ikut sekatan AS terhadap China (80% pasaran global nadir bumi).

Ini disebarkan melalui media sosial dan pernyataan parti dan sering dikaitkan dengan “tarian Anwar dengan Trump” sebagai simbol “penghinaan”.

๐Ÿ. ๐Œ๐ž๐ง๐ ๐š๐ฉ๐š ๐ƒ๐š๐ค๐ฐ๐š๐š๐ง ๐ˆ๐ง๐ข ๐“๐ข๐๐š๐ค ๐๐ž๐ซ๐š๐ฌ๐š๐ฌ?ย 

Loading...

๐…๐š๐ค๐ญ๐š ๐๐ž๐ซ๐ฃ๐š๐ง๐ฃ๐ข๐š๐ง ๐€๐‘๐“

Perjanjian ART adalah perjanjian timbal balik sukarela (reciprocal trade deal) yang selaraskan dengan WTO dan ASEAN, bukan “penjajahan baru”. Ia diluluskan Jemaah Menteri dan Dewan Rakyat (sebagai penambahbaikan perjanjian 2024), dan beri manfaat lebih kepada Malaysia:

๐๐ž๐ง๐ ๐ž๐œ๐ฎ๐š๐ฅ๐ข๐š๐ง ๐“๐š๐ซ๐ข๐Ÿ: Tariff Sifar untuk 1,711 garis tarif (USD5.2 bilion eksport, 12% daripada USD43 bilion eksport kita ke AS)โ€”Ini melindungi sektor utama seperti semikonduktor (60% eksport) dan minyak sawit.ย 

AS pula kekalkan 19% tarif am, tapi kita dapat akses pasaran istimewa tanpa perlu berkorban besar.

๐Š๐จ๐ฆ๐ข๐ญ๐ฆ๐ž๐ง ๐ˆ๐ฆ๐›๐š๐ง๐ ๐š๐ง: USD240 bilion kumulatif untuk 5 tahun (import barangan AS seperti Boeing, LNG Petronas)โ€”80% sudah pun berlaku, import bersih baru hanya USD15-20 bilion/tahun (bukan RM1 trilion seperti ‘spin’ pembangkang). Surplus dagang kita kekal USD20-30 bilion setahun.

๐“๐ข๐š๐๐š ๐๐ž๐ง๐ฒ๐ž๐ซ๐š๐ก๐š๐ง ๐Š๐ž๐๐š๐ฎ๐ฅ๐š๐ญ๐š๐ง:

๐Š๐ฅ๐š๐ฎ๐ฌ๐š Sekatan: Tiada “paksaan ikut sanksi AS”. Ia hanya “komitmen kerjasama” untuk elak sekatan bukan tarif (non-tariff barriers) pada nadir bumiโ€”Malaysia boleh eksport ke mana-mana, asal selaraskan dengan peraturan global (seperti WTO). Kita sudah eksport USD2 bilion nadir bumi ke AS pada 2024 tanpa isu.

๐„๐ฑ๐ข๐ญ ๐‚๐ฅ๐š๐ฎ๐ฌ๐ž: Perjanjian ada klausa keluar (exit clause) pada bila-bila masa dengan notis 6 bulanโ€”bukti fleksibiliti, bukan ikatan kekal.

๐๐ž๐ฎ๐ญ๐ซ๐š๐ฅ๐ข๐ญ๐ข ๐ƒ๐ข๐ฃ๐š๐ฆ๐ข๐ง: Anwar tekankan: “Tiada apa pun dalam perjanjian yang halang kita bekerjasama dengan parti lain, termasuk China.” Malah, ASEAN di bawah pengerusi Malaysia tandatangan ASEAN-China FTA 3.0 Upgradeโ€”bukti kita kekal neutral.

๐Œ๐š๐ง๐Ÿ๐š๐š๐ญ ๐„๐ค๐จ๐ง๐จ๐ฆ๐ข: Tarik pelaburan AS USD10-20 bilion dalam semikonduktor dan nadir bumi (selaraskan NIMP 2030).ย 

FMM puji: “Ini lindungi eksport utama dan tingkatkan daya saing.”ย 

Afzanizam Abdul Rashid (Bank Muamalat): “Pengecualian 1,711 produk adalah kemenangan besar.”

US Duta Besar Edgard Kagan sahkan: “Malaysia tidak serahkan kedaulatan ekonominya; perjanjian ini amat menguntungkan kedua-dua negara.”

๐Ÿ‘. ๐ƒ๐ข ๐Œ๐š๐ง๐š ๐๐ž๐ฆ๐›๐š๐ง๐ ๐ค๐š๐ง๐  ๐“๐ž๐ซ๐ฌ๐š๐ฌ๐š๐ซ? ๐Š๐ž๐ฌ๐š๐ฅ๐š๐ก๐š๐ง ๐”๐ญ๐š๐ฆ๐š ๐Œ๐ž๐ซ๐ž๐ค๐š

Pembangkang tersasar kerana mengabaikan konteks dan fakta, untuk politisasi semata-mata, termasuk:

๐’๐š๐ฅ๐š๐ก ๐“๐š๐Ÿ๐ฌ๐ข๐ซ ๐Š๐ฅ๐š๐ฎ๐ฌ๐š: Mereka sebut “konsultasi wajib” sebagai “paksaan”โ€”padahal ia “kerjasama sukarela” untuk kestabilan rantaian bekalan, bukan bersifat diktatorial.ย 

Tiada penalti jika kita tolak; kerana ‘exit clause’ tetap lindungi kita.ย 

๐€๐›๐š๐ข๐ค๐š๐ง ๐Œ๐š๐ง๐Ÿ๐š๐š๐ญ: Fokus “rugi” (komitmen USD240 bilion) tapi abaikan pengecualian USD5.2 bilion dan pertumbuhan eksport +8-10% setahun.ย 

Thailand rugi lebih (hapuskan tarif 10,000+ barangan AS tanpa pengecualian), tapi PN tak sebut (๐’๐Š๐‘๐Ž๐‹ ๐Š๐„ ๐๐€๐–๐€๐‡, ๐‘๐”๐‰๐”๐Š ๐๐„๐๐”๐‹๐ˆ๐’๐€๐ ๐’๐€๐˜๐€ ๐๐„๐‘๐“๐€๐‰๐”๐Š “๐…๐€๐Š๐“๐€ ๐˜๐€๐๐† ๐“๐ˆ๐ƒ๐€๐Š ๐€๐Š๐€๐ ๐ƒ๐ˆ๐’๐€๐‰๐ˆ๐Š๐€๐ ๐๐„๐‘๐’๐„๐Š๐ˆ๐“๐€๐‘๐€๐ ๐๐„๐Œ๐๐€๐๐†๐Š๐€๐๐†”)

๐๐จ๐ฅ๐ข๐ญ๐ข๐ฌ๐š๐ฌ๐ข ๐„๐ค๐ฌ๐ญ๐ซ๐ž๐ฆ: Kaitkan dengan “tarian” atau “penghinaan” untuk provokasi emosi, bukan analisis. Anwar balas: “Mereka ubah setengah kebenaran jadi mutlak.”ย 

Parliamentary Special Select Committee (dipimpin Wong Chen, ahli PKR) sedang siasatโ€”bukti kerajaan terbuka, bukan sorok.

๐Š๐จ๐ง๐ญ๐ซ๐š๐๐ข๐ค๐ฌ๐ข ๐ƒ๐š๐ฅ๐š๐ฆ๐š๐ง: Bahagian pembangkang sendiri (seperti Hassan Abdul Karim dari PKR) kritik, tapi Anwar tekankan ini diplomasi ASEAN, bukan “penyerahan”.

๐Š๐ž๐ฌ๐ข๐ฆ๐ฉ๐ฎ๐ฅ๐š๐ง: ๐ˆ๐ง๐ข ๐ƒ๐ข๐ฉ๐ฅ๐จ๐ฆ๐š๐ฌ๐ข ๐๐ข๐ฃ๐š๐ค, ๐๐ฎ๐ค๐š๐ง ๐๐ž๐ง๐ฒ๐ž๐ซ๐š๐ก๐š๐ง

Dakwaan ini kosong dan berunsur fitnah, barangkali bertujuan ganggu kestabilanโ€”seperti kata Anwar: “Kita tandatangan untuk pelaburan tinggi, bukan serah kedaulatan.”ย 

Perjanjian ini kuatkan kedudukan Malaysia di ASEAN (paling selamat dari tarif Trump), tingkatkan eksport ke USD70-80 bilion menjelang 2030, dan kekal neutral (bukti: kerjasama China).ย 



SUBSCRIBE TO US ON YOUTUBE:



YOUTUBE: THE THIRD FORCE

TELEGRAM: Raggie Jessy Rithaudeen

TWITTER: Raggie Jessy Rithaudeen

WEBSITE: raggiejessyrithaudeen.com

Loading...

COMMENTS

Comments

Comments



Loading...