Raggie Jessy Rithaudeen
Berikut merupakan t๐๐ค๐ฌ ๐ฉ๐๐ง๐ฎ๐ก ๐๐๐ฅ๐๐ฆ ๐๐๐ก๐๐ฌ๐ ๐๐ง๐ ๐ ๐๐ซ๐ข๐ฌ, ๐๐ข๐ข๐ค๐ฎ๐ญ๐ข ๐ญ๐๐ซ๐ฃ๐๐ฆ๐๐ก๐๐ง ๐๐๐ฅ๐๐ฆ ๐๐๐ก๐๐ฌ๐ ๐๐๐ฅ๐๐ฒ๐ฌ๐ข๐:
๐๐๐ก๐๐ฌ๐ ๐๐ง๐ ๐ ๐๐ซ๐ข๐ฌ:
๐ผ๐ ๐กโ๐ ๐๐๐๐ก๐๐ ๐๐ก๐๐ก๐๐ ๐๐๐๐๐ ๐๐ ๐ ๐๐๐๐ก๐๐๐๐ , ๐ก๐๐๐๐๐๐ , ๐๐ ๐๐กโ๐๐ ๐ก๐๐๐๐ ๐๐๐ ๐ก๐๐๐๐ก๐๐๐๐ ๐๐ ๐ ๐กโ๐๐๐ ๐๐๐ข๐๐ก๐๐ฆ ๐๐๐ ๐๐๐ก๐๐๐๐๐ ๐ ๐๐๐ข๐๐๐ก๐ฆ ๐๐ ๐๐๐๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐ ๐๐๐ , ๐๐๐๐๐ฆ๐ ๐๐ ๐ โ๐๐๐ ๐๐๐๐๐ก ๐๐ ๐๐๐๐๐ก๐๐๐ ๐ ๐๐๐๐ ๐ข๐๐ ๐ค๐๐กโ ๐๐๐ข๐๐ฃ๐๐๐๐๐ก ๐๐๐ ๐ก๐๐๐๐ก๐๐ฃ๐ ๐๐๐๐๐๐ก. ๐น๐๐ ๐๐๐๐๐ก๐๐ ๐๐๐๐ก๐๐๐๐ก๐ฆ, ๐กโ๐๐ ๐๐๐๐ฃ๐๐ ๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐๐ ๐ก๐ ๐๐๐๐ ๐ข๐๐๐ ๐๐๐๐๐ก๐๐ ๐ก๐ ๐ ๐ข๐๐๐๐ฆ ๐โ๐๐๐ ๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐๐ ๐๐๐ ๐๐๐๐ก๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐๐๐ , ๐๐๐๐ ๐๐๐๐กโ ๐๐๐๐๐๐๐ก๐ , ๐๐๐ ๐๐กโ๐๐ ๐ ๐ก๐๐๐ก๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐ , ๐๐ข๐ก ๐๐๐๐ ๐๐๐ก ๐๐๐๐๐ข๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐ฆ๐ ๐๐’๐ ๐ก๐๐๐๐ ๐ค๐๐กโ ๐กโ๐๐๐ ๐๐๐ข๐๐ก๐๐๐๐ ๐ข๐๐๐๐ ๐๐ฅ๐๐ ๐ก๐๐๐ ๐๐ข๐๐ก๐๐๐๐ก๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐๐๐๐ก๐ , ๐๐๐๐๐ข๐๐๐๐ ๐กโ๐๐ ๐ ๐ข๐๐๐๐ ๐กโ๐ ๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐๐ง๐๐ก๐๐๐ (๐๐๐) ๐๐ ๐กโ๐ ๐ด๐ ๐ ๐๐๐๐๐ก๐๐๐ ๐๐ ๐๐๐ข๐กโ๐๐๐ ๐ก ๐ด๐ ๐๐๐ ๐๐๐ก๐๐๐๐ (๐ด๐๐ธ๐ด๐).
๐๐๐ก๐๐ฌ๐ ๐๐๐ฅ๐๐ฒ๐ฌ๐ข๐ (๐๐๐ง๐ญ๐ฎ๐ค ๐๐ข๐ฉ๐๐ซ๐ฆ๐ฎ๐๐๐ก):
Kalau AS buat sekatan, tarif atau halangan perdagangan ke atas negara lain atas sebab keselamatan negara atau ekonomi, Malaysia kena CUBA buat atau teruskan langkah yang sama kesannya. Untuk jelas lagi, ayat ini hanya untuk pastikan rantaian bekalan nadir bumi, mineral kritikal dan bahan strategik tak putus, namun tak menghalang perdagangan Malaysia dengan negara lain selagi ianya menurut perjanjian multilateral (melibatkan banyak negara) yang sedia ada, termasuk perjanjian di bawah World Trade Organization (WTO) atau Association of Southeast Asian Nations (ASEAN).โ
๐๐๐๐๐๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐:
โshallโ dalam teks asal tidak bermaksud “wajib buat,” tapi sebaliknya, bermakna usaha terbaik, di mana perkara berkenaan boleh dirunding dulu dan boleh ditolak jika, contohnya, melibatkan kerugian.
๐ ๐๐๐๐:
“Shall” dalam perjanjian antarabangsa membawa maksud “best efforts,” bukan wajib 100%. Ada rundingan dulu.
๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐: โ๐๐๐๐๐โ โ โ๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐โ:
๐. ๐๐ข๐๐ง๐ง๐ ๐๐จ๐ง๐ฏ๐๐ง๐ญ๐ข๐จ๐ง ๐จ๐ง ๐ญ๐ก๐ ๐๐๐ฐ ๐จ๐ ๐๐ซ๐๐๐ญ๐ข๐๐ฌ (๐๐๐๐) โ ๐๐ซ๐ญ๐ข๐ค๐๐ฅ ๐๐
Bersandar kepada penetapan Artikel-Artikel ini, dan dalam konteks perjanjian Malaysia-AS, walaupun โShallโ pada dasarnya bermaksud “wajib dilaksanakan,” ianya harus ditafsir mengikut konteks, objektif, dan amalan negara. Jika ada exit clause atau runding, ia jadi usaha terbaik.
๐. ๐๐๐ ๐๐ฉ๐ฉ๐๐ฅ๐ฅ๐๐ญ๐ ๐๐จ๐๐ฒ (๐๐จ๐ง๐ญ๐จ๐ก: ๐๐ โ ๐๐ก๐ซ๐ข๐ฆ๐ฉ ๐๐๐ฌ๐)
โShallโ = wajib cuba, bukan automatik. Negara boleh tolak jika jejas kepentingan nasional.
๐. ๐๐๐๐๐ & ๐๐๐๐ (๐ฒ๐๐ง๐ ๐๐๐ฅ๐๐ฒ๐ฌ๐ข๐ ๐ฌ๐๐ซ๐ญ๐๐ข)
โShallโ selalu ada mekanisme runding atau pengecualian. Contoh: โshall eliminate tariffsโ โ tapi ada jadual 5-10 tahun.
๐. ๐๐๐ ๐๐๐ง๐๐ข๐ซ๐ข (๐๐ซ๐ญ๐ข๐๐ฅ๐ ๐.๐ & ๐๐), ๐ฒ๐๐ค๐ง๐ข ๐ฉ๐๐ซ๐ฃ๐๐ง๐ฃ๐ข๐๐ง ๐๐๐ฅ๐๐ฒ๐ฌ๐ข๐-๐๐
Ada konsultasi 60 hari + exit clause 6 bulan โ buktikan โshallโ bukan paksaan mutlak.
๐๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐ (๐๐๐๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐๐๐)
๐. ๐๐๐๐๐ (๐๐ซ๐ญ๐ข๐ค๐๐ฅ ๐.๐)
โEach Party shall eliminate customs dutiesโฆโ
Dalam konteks ini, “shall” bukan serta-merta, tetapi sebaliknya, ada jadual 3-15 tahun.
๐. ๐๐๐๐ (๐๐ซ๐ญ๐ข๐ค๐๐ฅ ๐.๐)
โParties shall accord national treatmentโฆโ
Dalam konteks ini, boleh ada pengecualian jika menjejaskan ekonomi.
๐. ๐๐๐ (๐๐ซ๐ญ๐ข๐ค๐๐ฅ ๐๐)
โNo prohibitions shall be institutedโฆโ
Dalam konteks ini, boleh disekat jika membabitkan keselamatan negara.
๐๐๐ก๐; ๐พ๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐๐๐ ๐ฆ๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐ ๐๐ ๐ข ๐๐๐๐๐ข๐๐๐ก๐๐ ๐๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐ฆ๐ ๐๐-๐ด๐ ๐ก๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐๐๐ฆ๐ ๐๐ ๐ ๐๐๐, ๐ค๐๐๐๐ข๐๐ข๐ ๐ก๐๐๐ ๐ฆ๐๐๐ ๐๐๐๐ข๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐ ๐๐๐ก๐๐๐-๐ก๐๐๐ ๐๐๐๐ก๐โ ๐๐ ๐๐ก๐๐ ๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐ข๐๐๐๐๐ “๐ โ๐๐๐?”
JUGA: Untuk artikel 5.1, ia hanya akan digunakan dalam senario di mana pertimbangan ekonomi atau keselamatan negara adalah dikongsi bersama oleh Malaysia & AS, berpandukan prinsip muhibah.ย
Contohnya, jika ancaman oleh negara ke-3 hanya memberi kesan kepada AS, tetapi bukan Malaysia, Malaysia tidak bertanggungjawab untuk mengikuti sekatan perdagangan yang dilakukan oleh AS ke atas mana-mana negara ketiga.
๐๐๐๐๐๐๐๐๐๐:ย
โ๐๐ก๐๐ฅ๐ฅโ ๐๐๐ฅ๐๐ฆ ๐๐ซ๐ญ๐ข๐ค๐๐ฅ ๐.๐ ๐ฉ๐๐ซ๐ฃ๐๐ง๐ฃ๐ข๐๐ง ๐๐๐ฅ๐๐ฒ๐ฌ๐ข๐-๐๐ = ๐ฉ๐๐ซ๐ฅ๐ฎ ๐๐ฎ๐๐ ๐๐๐ง๐ ๐๐ง ๐ฎ๐ฌ๐๐ก๐ ๐ญ๐๐ซ๐๐๐ข๐ค โ ๐๐ฎ๐ค๐๐ง ๐ฐ๐๐ฃ๐ข๐ ๐๐๐% ๐ญ๐๐ง๐ฉ๐ ๐ซ๐ฎ๐ง๐๐ข๐ง๐ .ย
๐๐๐ ๐ค๐จ๐ง๐ฌ๐ฎ๐ฅ๐ญ๐๐ฌ๐ข ๐๐ ๐ก๐๐ซ๐ข, “๐๐ฑ๐ข๐ญ ๐๐ฅ๐๐ฎ๐ฌ๐” ๐ ๐๐ฎ๐ฅ๐๐ง, ๐๐๐ง ๐ฉ๐๐ง๐ ๐๐๐ฎ๐๐ฅ๐ข๐๐ง ๐ฃ๐ข๐ค๐ ๐ซ๐ฎ๐ ๐ข.ย
๐๐ง๐ข ๐ฆ๐๐ซ๐ฎ๐ฉ๐๐ค๐๐ง “๐ฌ๐ญ๐๐ง๐๐๐ซ๐ ๐ญ๐ซ๐๐๐ญ๐ฒ” (๐ฉ๐ข๐๐ฐ๐๐ข๐๐ง ๐๐ฆ ๐๐๐ฅ๐๐ฆ ๐ซ๐ฎ๐ง๐๐ข๐ง๐ ๐๐ง ๐๐๐ง ๐ฉ๐๐ซ๐ฃ๐๐ง๐ฃ๐ข๐๐ง ๐๐ง๐ญ๐๐ซ๐๐๐๐ง๐ ๐ฌ๐), ๐๐ฎ๐ค๐๐ง ๐ฉ๐๐ซ๐๐ง๐ ๐ค๐๐ฉ.
Jadi, pada pendapat saya, terang lagi bersuluh bahawa kenyataan-kenyataan berikut oleh pemimpin-pemimpin persekitaran pembangkang (yang cukup berpengalaman) memiliki unsur-unsur putarbelit yang saya khuatiri berniat jahat:
๐๐ณ๐ฆ๐ข๐ง ๐๐ฅ๐ข (๐๐๐ญ๐ข๐๐ฎ๐ฌ๐๐ก๐ ๐๐ฆ๐ฎ๐ฆ ๐๐): โSekiranya Washington membuat keputusan menyekat kemasukan import dari China atau Rusia, Malaysia diwajibkan berbuat demikian, sekalipun ia akan merugikan ekonomi kita. Klausa ini (Artikel 5.1) memaksa Malaysia memihak dalam kancah pertelingkahan pihak lain dan melenyapkan dasar berkecuali yang sekian lama menjadi tunjang kekuatan kita.”
๐๐ฎ๐ก๐ฒ๐ข๐๐๐ข๐ง ๐๐๐ฌ๐ฌ๐ข๐ง (๐๐๐ง๐ ๐๐ซ๐ฎ๐ฌ๐ข ๐๐): โArtikel 5.1. Peruntukan ini menegaskan, jika AS mengenakan tarif, larangan import, sekatan atau langkah lain terhadap negara ketiga atas alasan keselamatan ekonomi atau keselamatan nasionalnya, Malaysia juga hendaklah melakukan tindakan yang sama. Peruntukan ini jelas memaksa Malaysia supaya akur dengan tindakan sekatan yang dilakukan oleh AS, walaupun kepentingan Malaysia adalah berbeza.โ
๐๐๐ก๐๐ญ๐ก๐ข๐ซ ๐๐จ๐ก๐๐ฆ๐๐: “Tak sangka saya hidup melihat kemerdekaan diserahkan. Tapi ini yang berlaku, dan kini kita terpaksa tunduk pada kehendak Amerika Syarikat dalam hampir semua urusan perdagangan dan ekonomi kita. Ternampak yang kita telah serah kedaulatan kita.”
๐๐๐ข๐ง-๐ฅ๐๐ข๐ง: PN dakwa perjanjian termasuk “konsultasi wajib dengan AS sebelum berdagang dengan negara ketiga” dan batasan pada nadir bumi/mineral kritikal, yang kononnya paksa kita ikut sanksi AS terhadap China (80% pasaran global nadir bumi).
๐๐ ๐๐ข๐ญ๐ก๐๐ฎ๐๐๐๐ง

