Pertuduhan terhadap Nasharudin tiada kaitan isu RM90 juta

Nasharudin akan menghadapi pertuduhan mengikut Akta Pencegahan Penggubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (AMLATFPUAA) 2001 selain pertuduhan mengikut Kanun Keseksaan (KK). Sumber (gambar): Astro Awani

Menurut satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), bekas Timbalan Presiden PAS, Datuk Nasharudin Mat Isa, akan didakwa di Mahkamah Sesyen Shah Alam pagi ini.

Saya difahamkan bahawa pertuduhan ini tidak ada kaitan langsung dengan siasatan berhubung dakwaan bahawa PAS menerima wang RM90 juta menerusi 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Sebaliknya, ianya melibatkan sejumlah dana yang jauh lebih kecil nilainya dan tidak bersangkut paut laungsung dengan 1MDB.


SUBANG JAYA: Menurut satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), bekas Timbalan Presiden PAS, Datuk Nasharudin Mat Isa, akan didakwa di Mahkamah Sesyen Shah Alam pagi ini.

Berdasarkan laporan portal berita Harian Metro, Nasharudin akan menghadapi pertuduhan mengikut Akta Pencegahan Penggubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (AMLATFPUAA) 2001 selain pertuduhan mengikut Kanun Keseksaan (KK).
Saya difahamkan bahawa pertuduhan ini tidak ada kaitan langsung dengan siasatan berhubung dakwaan bahawa PAS menerima wang RM90 juta menerusi 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Sebaliknya, ianya melibatkan sejumlah dana yang jauh lebih kecil nilainya dan tidak bersangkut paut laungsung dengan 1MDB.

Apapun, saya hanya akan membuat ulasan terperinci berkenaan pertuduhan yang bakal dihadapi Nasharudin setelah mahkamah selesai membaca pertuduhan tersebut kepadanya dan tuntutan perbicaraan dirakam.

Buat masa ini, saya menasihati semua pihak supaya tidak membuat andaian ataupun terbawa-bawa dengan laporan yang memberi persepsi seolah-olah pertuduhan terhadap Nasharudin bersangkut dengan isu RM90 juta.

Note: Sila klik butang “notification” untuk dapatkan pemberitahuan setiap kali artikel diterbitkan

RJ RITHAUDEENYour donation is much appreciated and will go a long way towards helping us serve you better. Click the donate button below to make a contribution (you don’t need a Paypal account to donate through Paypal, simply follow the instructions once you click the button).


FOLLOW US ON YOUTUBE, TELEGRAM AND TWITTER:

YOUTUBE: THE THIRD FORCE

TELEGRAM: Raggie Jessy Rithaudeen (click here)

TELEGRAM: Rosdzaman Dato’ Hj Mohd Yusup

TELEGRAM: Norismail Sarbini

TWITTER: Raggie Jessy Rithaudeen (click here)

WEBSITE: raggiejessyrithaudeen.comYour donation is much appreciated and will go a long way towards helping us serve you better. Click the donate button below to make a contribution (you don't need a Paypal account to donate through Paypal, simply follow the instructions once you click the button).


SUBSCRIBE TO US ON YOUTUBE:YOUTUBE: THE THIRD FORCE

TELEGRAM: Raggie Jessy Rithaudeen

TWITTER: Raggie Jessy Rithaudeen

WEBSITE: raggiejessyrithaudeen.com

Loading...

COMMENTS

Comments

CommentsLoading...