PKR, DAP, AMANAH buntu tentukan Ketua Pembangkang

Roslan Shahir Mohd Shahir. Sumber (gambar): Fail TTF

Roslan Shahir Mohd Shahir

ڤقر، دڤ، أمانه بونتو تنتوكن كتوا ڤمبڠكڠ

Parlimen akan bersidang pada 18 Mei ini. Khabarnya pihak Kerajaan telah memohon nama Ketua Pembangkang baru dari Pakatan Harapan (PH), blok parti terbesar yang menguasai bangku pembangkang. Tetapi sehingga kini PKR, DAP dan PAN masih belum memutuskan siapakah calon mereka walaupun nama Anwar Ibrahim disebut-sebut.

Ketua Pembangkang yang lepas adalah Dato’ Ismail Sabri (BN) yang kini menjadi Menteri Kerajaan PN. Di dalam PH hari ini DAP dengan 42 kerusi Parlimen muncul sebagai parti terbesar. Masalahnya mengapa DAP menolak jawatan Ketua Pembangkang?
Mengapa tidak Lim Kit Siang atau Lim Guan Eng sahaja yang dicalonkan? Takkanlah dengan bilangan kerusi terbanyak PKR akan tolak pencalonan tokoh DAP itu, PAN pula pasti taat menyokong mustahil PAN berani sanggah DAP. Kit Siang sebagai MP veteran cukup berpengalaman dengan berkali-kali memegang jawatan ini sebelumnya.

Setelah ‘Team Azmin Ali’ angkat kaki tinggalkan PKR, parti itu sudah tunggang-langgang. Di Selangor mereka terpaksa kekalkan Amiruddin sebagai MB, Dorayah dan Haniza sebagai Exco walaupun mereka orang Azmin kerana bimbang lebih ramai akan ikut jejak angkat kaki tinggalkan PKR.

Anwar Ibrahim ternyata gagal sebagai Presiden. Parti sendiri goyah, cita-cita menjadi PM berkecai dan kini mahu menuntut pula jawatan Ketua Pembangkang. Kenapa takut sangat DAP ke hadapan menjadi Ketua Pembangkang?

Sementara itu bekas PM Tun Dr Mahathir pula telah menyatakan enggan duduk di bangku Kerajaan walaupun partinya BERSATU merupakan komponen PN.

PH telah pecat BERSATU, marahkan Tan Sri Muhyiddin tetapi masih main kayu tiga dengan Tun. Tun pula telah menghancurkan peluang Anwar jadi PM bila letak jawatan sebagai PM. Anwar cukup marah dengan Tun. Nampak bercelaru dan serabut sungguh PH ini.

Selesailah masalah rumah tangga terlebih dahulu sebelum mahu pertikai dan ganggu Kerajaan PN yang semakin didukung dan diyakini rakyat.

NOTA: SAYA MEMBUAT PENGUMUMAN-PENGUMUMAN PENTING DARI MASA KE SEMASA EKSKLUSIF MENERUSI SALURAN TELEGRAM BERIKUT:

Loading...Your donation is much appreciated and will go a long way towards helping us serve you better. Click the donate button below to make a contribution (you don't need a Paypal account to donate through Paypal, simply follow the instructions once you click the button).


SUBSCRIBE TO US ON YOUTUBE:YOUTUBE: THE THIRD FORCE

TELEGRAM: Raggie Jessy Rithaudeen

TWITTER: Raggie Jessy Rithaudeen

WEBSITE: raggiejessyrithaudeen.com

Loading...

COMMENTS

Comments

CommentsLoading...