Sebagaimana kata The Third Force, Dr Mahathir, the greatest liar Malaysia has ever seen

“Jangan fikir Mahathir lebih bersih dari Najib” – Tun Musa Hitam

Selangor Press

Tun Musa Hitam dalam satu wawancara dalam program Diskusi, pernah membangkitkan sikap jahat Mahathir yang dianggap sebagai satu dosa besar. Dalam video yang diterbitkan dalam YouTube atas nama WartaMalayaNews merakamkan wawancara tersebut.

Kata Tun Musa, “Mahathir nak blackmail saya, ‘Kau berhenti kalau tidak aku akan dedahkan aktiviti kau dengan seorang perempuan bawah umor’.

“Dia berdosa.. biarlah dia berdosa besar, dia punya cerita, punya kotor…” tambah Tun Musa.


Walau bagaimanapun Tun Musa Hitam terpaksa tunduk dengan tekanan Mahathir kerana dia berpendapat sekiranya dia melawan diktator zalim itu, dia juga akan mengalami kezaliman sebagaimana yang dialami oleh DS Anwar Ibrahim.

Dengan itu juga Tun Musa Hitam menegaskan, “Tun Dr Mahathir Mohamad tidak boleh merasakan dirinya lebih bersih daripada Datuk Seri Mohd Najib Razak.”

Malah hari ini rakyat melihat bahawa dialah yang lebih ‘lanun’ dan lebih ‘kleptokrat’ daripada tuduhannya ke atas Najib.  Datuk Seri Najib ada kekuatannya yang tersendiri, tetapi Najib tidak berjuang sebagaimana seorang diktator.

Mengakui kebijaksanaan Najib dalam menghadapi serangan bertubi-tubi daripada Mahathir itu, Musa berkata kesempatan untuk diasak dengan lebih teruk akan berlaku jika Najib tunduk pada kehendak Mahathir.

Jika Najib mengaku salah, maka ia akan menunjukkan kelemahan Najib sekaligus perkara sedemikian tidak boleh dibiarkan berlaku bila berhadapan dengan seorang diktator.

“Tidak mengakui kesilapan adalah tanda keberanian, di situlah kekuatan Najib.”

Namun hanya Najib yang tahu dia tidak bersalah dan mahkamah akan membuktikannya. Itupun sekiranya mahkamah tidak dikawal oleh kuku besi kuasa diktator.

“Mengakui kesilapan menunjukkan kamu lemah dan dia akan mengeksploitasi kamu”, kata bekas Timbalan Perdana Menteri itu.

Namun hari ini, dia bukan sahaja mengeksploitasi, tetapi dia akan seksa orang yang dia dendami sebagaimana dia menyeksa Anwar Ibrahim dahulu.

Melihat kepada sejarah kepimpinan Dr Mahathir pada 1981, beliau tidak mudah mengakui kesilapan, malah mengenakan tindakan kepada mana-mana pihak dengan menggunakan kuasa vetonya sebagai Perdana Menteri.

“Beliau rasa sendiri akibat daripada tindakannya sebelum ini dengan cara Najib buat sekarang ni.”

Dia tidak akan sekali-kali mudah mengaku kesilapannya, malah dia akan menyalahkan orang lain jika berlaku kesilapan atas arahannya.

“Tapi saya akui satu perkara, walaupun setengah orang tidak menyukainya, sangat menakjubkan bagaimana Najib menghadapinya dengan tenang, ia sangat menakjubkan,” tambah Musa.

Mahathir sebelum ini menyatakan kepimpinan beliau tidak sama dengan Najib dengan mendakwa bahawa beliau lebih mementingkan rakyat khususnya masyarakat luar bandar dengan membuat jalan, sekolah dan klinik.

Mahathir sebaliknya menyamakan kepimpinan beliau dengan Tun Abdul Razak Hussein dan bukan anaknya.

Namun dia butakah dengan sumbangan besar Najib kepada rakyat selama ini?

Menurut Musa, perkara paling mudah untuk dilakukan Najib kini adalah dengan memandang ke hadapan demi memperbaiki diri dan parti.

Jika ada yang salah, jangan sekali-kali berkata  ‘saya minta maaf’, ia satu kesilapan jika mahu menentang seorang diktator.

“Najib mesti ada keberanian,” ujar Musa lagi.

Dalam perjuangan dengan manusia firaun yang terkenal kerana kediktatorannya, Najib tidak boleh sekali-kali ‘mengaku salah’.

Lawanlah habis-habisan kerana asas senjata diktator hanyalah fitnah dan kedengkian.

Setakat ini, jelaslah bahawa DS Najib telah menunjukkan keberanian dan keperwiraan untuk menentang pemimpin tamak haloba yang pandai menangis dipentas, tetapi penuh hasad dengki di dalam kamar.

Sebagaimana kata The Third Force, “Dr Mahathir, the greatest liar Malaysia has ever seen” (Dr Mahathir, pembohong terhebat pernah ditemui di Malaysia)

Akhirnya dia telah tunduk pada Anwar dan kemudian memberitahu media, “Anwar tidak bersalah, Anwar dizalimi, maafkan dosa silam saya.”

Namun kenyanyukan diktator itu juga sudah beberapa kali tertonjol akhir-akhir ini. Bukan salah dia, tetapi itulah ketentuan Tuhan, setiap yang bermula akan berakhir juga nanti.

Setiap yang sihat akan sakit, setiap yang sempurna akan rosak juga, bila sampai penghujung masa hayatnya.

Sumber: Selangor Press

Loading...

COMMENTS

Comments

CommentsLoading...