Sikap Menteri Kerja Raya tersasar dari nilai peradaban yang dipegang bangsa Melayu Islam

TTF: Kurang ajar sungguh Menteri Kerja Raya Baru Bian yang, sebelum pilihanraya umum ke-14, sepakat dengan pemimpin-pemimpin Pakatan Harapan yang lain menjanjikan bahawa tol akan dimansuhkan.

Tergamak betul beliau menyatakan bahawa rakyat boleh bermimpi melihat negara ini memiliki lebuh raya tanpa tol, sedangkan sebilangan besar dari mereka yang mengundinya berbuat demikian kerana termakan janji palsu parti yang diwakilinya.

Inilah natijahnya apabila kepimpinan negara digadaikan oleh orang Melayu sendiri kepada golongan-golongan yang kurang beradab malah tidak sama sekali memahami mahupun menghormati nilai peradaban Melayu Islam dan bangsa Malaysia.

KUALA LUMPUR: Terpulang kepada rakyat untuk bermimpi melihat negara ini memiliki lebuh raya tanpa tol, namun janji untuk memansuhkan tol sedia ada memang sukar dilaksanakan, kata Menteri Kerja Raya Baru Bian.

Katanya, walaupun jelas dalam Manifesto Pakatan Harapan (PH) menyatakan mengenai pemansuhan tol seandainya mereka berjaya memerintah, namun keadaan fiskal yang meruncing tidak membenarkan perkara itu dilaksanakan buat masa kini.
“Saya katakan sekali lagi, dasar kerajaan (PH) ini jelas, dan kita tak akan hapuskan tol sampai kewangan negara pulih ke sampai satu tahap sihat.

“Mengenai soalan dibangkitkan adakah rakyat ini bermimpi untuk melihat lebuh raya tanpa tol, itu terpulang…,” katanya ketika menjawab soalan tambahan Ahmad Fadhli Shaari (Pas-Pasir Mas) pada sesi Dewan Rakyat di sini hari ini.

Menjawab soalan Muslimin Yahaya (PH-Sungai Besar) apakah usaha yang sedang dijalankan untuk merealisasikan janji memansuhkan tol itu, Baru berkata, kerajaan kini sedang melihat langkah alternatif yang mungkin boleh mengurangkan beban rakyat dalam isu berkenaan.

“Dimaklumkan, kerajaan sekarang ini tidak akan hapuskan tol. Tetapi kita masih dalam perbincangan, di mana kita mencari alternatif.

“Ia seperti merendahkan kadar tol. Mungkin ada flat rate. Mungkin beri 20 peratus diskaun sewaktu bukan waktu puncak misalnya. Dan mungkin tak akan naikkan dalam masa dua tiga tahun,” katanya lagi.

Namun, perkara itu masih dalam perbincangan dengan semua pihak berkepentingan, jelasnya.

Sumber: AstroawaniYour donation is much appreciated and will go a long way towards helping us serve you better. Click the donate button below to make a contribution (you don't need a Paypal account to donate through Paypal, simply follow the instructions once you click the button).


SUBSCRIBE TO US ON YOUTUBE:YOUTUBE: THE THIRD FORCE

TELEGRAM: Raggie Jessy Rithaudeen

TWITTER: Raggie Jessy Rithaudeen

WEBSITE: raggiejessyrithaudeen.com

Loading...

COMMENTS

Comments

CommentsLoading...