SUDAH SAMPAI MASANYA MAJLIS RAJA-RAJA MELAYU MAIN PERANAN ATASI KEMELUT EKONOMI, KESIHATAN & POLITIK NEGARA

Ketua Pejuang Wilayah Persekutuan Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan. Sumber (gambar): Fail TTF

Khairuddin Abu Hassan

سوده سمڤأي ماسڽ مجليس راج-راج ملايو ماءين ڤرانن اتسي كملوت ايكونومي، كصيحتن & ڤوليتيك نڬار

Jutaan rakyat merayu serta menyandarkan harapan yang amat tinggi kepada Majlis Raja-Raja Melayu untuk main peranan secara berkesan kearah menyelesaikan kemelut ekonomi, kesihatan serta politik yang sedang melanda negara kini.

Malaysia yang sedang diterajui dan dipimpin oleh kerajaan ‘tebuk atap’ PN yang tidak diikhtiraf oleh rakyat mahupun dunia luar sedang membinasakan negara kita yang tercinta ini.

Keluh-kesah rakyat amat jelas kelihatan kini!! Rakyat marhein khususnya mengharungi penghidupan harian secara amat tertekan natijah dari kemelut ekonomi, kesihatan serta politik negara yang sedang hilang arah-tujunya.
Pada hakikatnya, setelah setahun memimpin negara; kerajaan ‘tebuk atap’ PN telah mempamerkan situasi di negara ini semakin terancam.

Kedudukan prestasi ekonomi negara semakin terancam. Keadaan pandemik covid19 amat ‘alarming’ dengan memperlihatkan gelombang peningkatan kes-kes baru yang cukup membimbangkan.

Perisytiharan darurat kesihatan kononnya tidak terkesan untuk melawan seterusnya membendung pandemik Covid-19.

Apatah lagi kedudukan politik negara yang sedang terumbang-ambing disebabkan asas pembentukan kerajaan ‘tebuk atap’ PN yang terdiri dari gabungan ‘katak-katak politik’ yang tidak berkemampuan untuk mentadbir negara.

Rakyat malaysia ingin melihat Majlis Raja-Raja Melayu dapat mainkan peranan efektif kearah memayungi keseluruhan masyarakat tanpa memihak kepada mana-mana pihak khususnya orang-orang politik dari kerajaan ‘tebuk atap’ PN yang tidak diikhtiraf ini.

Dunia luar turut menghantar ‘nota protes’ penggantungan parlimen Malaysia yang sepatutnya menjadi satu badan utama berteraskan perlembagaan bagi proses semak-imbang di negara ini.

Di negara luar proklamasi darurat diumumkan tetapi parlimen tidak digantung.

Loading...

Malahan, Majlis Raja-Raja Melayu harus meneliti kebimbangan yang disuarakan sendiri oleh yb azalina othman said selaku Timbalan Yang Di-Pertua Dewan Rakyat.

Sejarah kerajaan kleptokrasi sedang berulang kembali kini.

Hanya kepada Majlis Raja-Raja Melayu saja yang rakyat boleh sandarkan harapan.

Keberkesanan badan politik untuk menjalankan proses semak-imbang telah dilumpuhkan oleh kerajaan ‘tebuk atap’ PN pada hari ini.

Sekali lagi, Majlis Raja-Raja Melayu mempunyai peluang keemasan untuk membuktikan kepada 32 juta rakyat Malaysia bahawasanya badan ini masih relevan serta mempunyai peranan penting di dalam menangani apa saja kemelut yang melanda negara kita.

Keseluruhan rakyat semakin resah dan kecewa dengan perkembangan mutakhir di negara kita.

Hanya kepada Majlis Raja-Raja Melayu rakyat dapat sandarkan harapan dan amat diharapkan badan ‘supreme’ ini tidak akan mengecewakan rakyat Malaysia.

Ampun Tuanku Raja-Raja Melayu…. patek-patek sekalian rakyat Tuanku memohon sembah perkenan merayu campurtangan Majlis Raja-Raja Melayu  kearah mencari satu pendekatan untuk selamatkan Malaysia khususnya mempertimbangkan bagi menarik balik proklamasi darurat yang cukup memudaratkan negara ini.

Dengan perasaan tawadduk juga amat diharapkan Majlis Raja-Raja Melayu dapat meneliti harapan dunia luar yang turut merayu agar parlimen Malaysia dibuka semula untuk bersidang bagi proses semak-imbang berdasarkan perlembagaan negara untuk membendung salahguna kuasa kerajaan ‘tebuk atap’ PN yang sedang membelanja dana kerajaan mahupun duit rakyat secara sewenang-wenangnya tanpa perlu mendapat kelulusan parlimen.

DAULAT TUANKU

RAJA DAN RAKYAT BERPISAH TIADASUBSCRIBE TO US ON YOUTUBE:YOUTUBE: THE THIRD FORCE

TELEGRAM: Raggie Jessy Rithaudeen

TWITTER: Raggie Jessy Rithaudeen

WEBSITE: raggiejessyrithaudeen.com

Loading...

COMMENTS

Comments

CommentsLoading...