POLITIK LARI DARI TUJUAN, RAKYAT MELUAT

Salahuddin Hisham

ڤوليتيك لاري دري توجوان، رعيت ملوات

Politik adalah perkataan yg menggambarkan proses yg 𝗺𝗲𝗻𝗲𝗻𝘁𝘂𝗸𝗮𝗻 𝗸𝗲𝗽𝗶𝗺𝗽𝗶𝗻𝗮𝗻 𝗱𝗮𝗻 𝘀𝘁𝗿𝘂𝗸𝘁𝘂𝗿 𝗼𝗿𝗴𝗮𝗻𝗶𝘀𝗮𝘀𝗶 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗮𝗱𝗯𝗶𝗿𝗮𝗻 𝗻𝗲𝗴𝗮𝗿𝗮 yang terbaik dan tepat bagi memastikan kesejahteraan, keamanan, keselamatan, kemakmuran, kemajuan dan kerahmatan untuk rakyat, negara dan ummah terjamin.

Ahli-ahli dan pemain-pemain politik sepatut berfikir, berhujah, dan bertindak atas landasan tersebut dengan 𝘀𝗶𝗸𝗮𝗽 𝘁𝗲𝗹𝘂𝘀 𝗶𝗸𝗵𝗹𝗮𝘀, 𝗯𝗲𝗿𝘁𝗮𝗻𝗴𝗴𝘂𝗻𝗴𝗷𝗮𝘄𝗮𝗯, 𝗱𝗮𝗻 𝗮𝘁𝗮𝘀 𝗸𝗲𝗶𝗻𝗴𝗶𝗻𝗮𝗻 𝘂𝗻𝘁𝘂𝗸 𝗯𝗲𝗿𝗸𝗵𝗶𝗱𝗺𝗮𝘁 𝗷𝗶𝗸𝗮 𝗯𝘂𝗸𝗮𝗻 𝗶𝗮 𝘀𝘂𝗮𝘁𝘂 𝗽𝗲𝗻𝗴𝗼𝗿𝗯𝗮𝗻𝗮𝗻.
Pemimpin sepatutnya dari mereka yang berciri 𝘀𝗶𝗸𝗮𝗽 𝘁𝗲𝗹𝘂𝘀 𝗶𝗸𝗵𝗹𝗮𝘀, 𝗸𝗲𝗯𝗲𝗻𝗮𝗿𝗮𝗻, 𝗮𝗺𝗮𝗻𝗮𝗵, 𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿𝗯𝗶𝗮𝗵 𝗸𝗲𝗯𝗮𝗶𝗸𝗮𝗻 𝗱𝗮𝗻 𝗯𝗶𝗷𝗮𝗸𝘀𝗮𝗻𝗮 𝗱a𝗹a𝗺 𝘁𝗶𝗻𝗱𝗮𝗸 𝘁𝗮𝗻𝗱𝘂𝗸.

Realitinya, lebih jelas hari ini, baik pemimpin, mahu pun penyokong tak kurang juga pengikut dan pencari peluang, beranggapan politik sebagai 𝗣𝗘𝗥𝗝𝗨𝗔𝗡𝗚𝗔𝗡 𝗞𝗨𝗔𝗦𝗔 𝘆an𝗴 𝗱𝗮𝘁𝗮𝗻𝗴 𝗱𝗲𝗻𝗴𝗮𝗻 𝗶𝗺𝗯𝘂𝗵𝗮𝗻 watan, harta haram yg lumayan dan menjanjikan kemewahan hedonisma.

Pasti mereka yang terlibat menafikan.

Maka persoalan seterusnya mengenai sesuatu yg terlalu ketara 𝘁𝗮𝗸 𝗸𝗶𝗿𝗮 𝗺𝗰𝗺 𝗺𝗮𝗻𝗮 𝗶𝗱𝗲𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁𝗶𝗸 𝗮𝘁𝗮𝘂 𝘄𝗮𝗿𝗮 𝗮𝘁𝗮𝘂 𝗯𝗲𝗿𝘀𝗲𝗺𝗮𝗻𝗴𝗮𝘁 𝗮𝘀𝗮𝗹𝗻𝘆𝗮 pemimpin-pemimpin politik itu, akhirnya:

𝐊𝐄𝐍𝐀𝐏𝐀 𝐊𝐄𝐁𝐀𝐍𝐘𝐀𝐊𝐊𝐀𝐍 𝐀𝐇𝐋𝐈-AHLI 𝐏𝐎𝐋𝐈𝐓𝐈𝐊 𝐇𝐈𝐃𝐔𝐏 𝐌𝐄𝐑𝐄𝐊𝐀 𝐊𝐄𝐋𝐈𝐇𝐀𝐓𝐀𝐍 𝐀𝐆𝐀𝐊 𝐒𝐄𝐍𝐀𝐍𝐆 𝐀𝐓𝐀𝐔 𝐊𝐄𝐑𝐀𝐏 𝐓𝐄𝐑𝐒𝐄𝐑𝐋𝐀𝐇 𝐊𝐄𝐌𝐄𝐖𝐀𝐇𝐀𝐍?

Rakyat kini meluat dengan kegilaan kuasa, lebih-lebih pada pihak yang berkuasa, ketika negara sedang hadapi pelbagai krisis yang lebih besar dari krisis Covid-19.

Kepimpinan tidak menunjukkan sikap, keupayaan dan tindakan yang meyakinkan dan ditambah dengan sandiwara dan kezaliman politik yang tiada rasa malu untuk dipamer dan diteruskan.

𝗥𝗮𝗸𝘆𝗮𝘁 𝗱𝗮𝗽𝗮𝘁 𝗹𝗶𝗵𝗮𝘁, 𝗸𝗲𝗰𝗲𝘄𝗮, 𝗺𝘂𝗮𝗸 𝗱𝗮𝗻 𝗺𝗲𝗹𝘂𝗮𝘁 𝗱𝗴𝗻 𝗮𝗵𝗹𝗶-ahli 𝗽𝗼𝗹𝗶𝘁𝗶𝗸.

Loading...

Tak kira mcm mana hebat antara mereka baca doa dlm bahasa Arab, rakyat sudah diam dan tidak mempedulikan politik dan ahli politik.

Negara perlu reset. Adakah Raja-Raja Melayu ada kekuatan moral untuk lakukan atau hanyut sama berpolitik?

MUST READ:

Yes, Anwar may be in discussions with MuhyiddinSUBSCRIBE TO US ON YOUTUBE:YOUTUBE: THE THIRD FORCE

TELEGRAM: Raggie Jessy Rithaudeen

TWITTER: Raggie Jessy Rithaudeen

WEBSITE: raggiejessyrithaudeen.com

Loading...

COMMENTS

Comments

CommentsLoading...